Spö och sporrar

Finns inget som kan få mig att vilja slita en unge av en häst så mycket som när hen sitter och trycker in sporrarna i sidan eller slår slag efter slag med spöet. Jag började tävla B ponny sent, slutet av när jag var tolv och sista året när jag var tretton och då är man normalt sätt lite mer mogen än dom som är runt 6 – 10 år och tack vare att jag tävlade B ponny när jag var så pass gammal så fick jag se mycket av detta, sura 8 åringar som sitter och tar ut sin ilska på hästen i form av spö och sporrar samt lite skrikande och ålder är i detta fallet ingen ursäkt. Verkligen inte. I nio av tio fall rycker domarna in och ger varningar men vad händer hemma undrar ju jag.

Jag tycker att spö och sporrar är ritkigt bra hjälpmedel och i få fall straffmedel. Jag har själv varit med om hästar som inte vill gå framåt (Pia) och ställt sig eller snurrat runt på stället, då måste du lägga till spöet på rumpan du har i stort sätt inget val då det ända du ska tänka på i den situationen är att få hästen fram åt, sen har jag som många andra behövt använda sporrar och spön för att få hästen att få mer framåtbjudning i vardagsarbetet och i många fall räcker det med att man bara ta spöet för hästarna vet att okej det betyder jobb, men ibland behövs det ju användas även där men aldrig att jag skulle sitta och piska på hästen utan jag lägger det lätt mot rumpan eller nere vid skänkeln om jag skulle sitta på en lite mer skänkeldöv häst som jag vill ska lära sig vara lite mer uppmärksam på skänkeln.

Toy som är en väldigt enveten och bestämd liten herre som helst vill bestämma var han ska gå, när han ska gå och hur fort det ska gå i kan det behövas spö i hanteringen också. Nu använder jag dock endast kedja nu mera då vi övade hela  våren förra året med att han skulle bli mer lydig och inte slänga sig ut ur boxen eller bara dra i väg med mig ( vill ni ha ett inlägg om det, tips osv? ) men i börjn behövdes spöet också för att visa att okej nu lyssnar du, förra ägarna hade också tränat in att man lägger spöet på bogen för att få honom att inte dra iväg.

Något som jag dock är emot är bestraffning vid vägran. Ett pisk okej, det har vi alla gjort och det kan jag ändå tycka är okej men aldrig aldrig aldrig att jag skulle dra 5 – 6 st på racken samtidigt som jag sparkar in hälarna i sidan. Du vet inte om hästen har ont och du förvärrar situationen då du eldar upp både dig och hästen, bättre att sänka, lägga ner eller avsluta och försöka nästa dag då en häst kan ha ont och det är ju det som är lite magin med en här sporten att vi ska lyckas bygga upp ett sånt band med våra hästar att vi ska kunna se på 50 meters avstånd om våran häst är sjuk eller mår dåligt, vi ska ju komma dom så pass nära att vi ska kunna känna av när dom har en dålig dag och vilka timmar på dygnet dom är mer eller mindre samarbetsvilliga Toy är till exempel mindre trevlig mellan 10:30 -12:00 och 15:00 – 17:00 då han ofta är hungrig om han nu inte skulle fått middag eller mellis.

Hästen kan inte säga: Hej mamma jag har lite i höger bakben idag efter dressyrpasset igår eller: Usch jag sträckte mig i hagen innan och har jätteont i ryggen jag tror inte jag kan hoppa idag. Det är vårat jobb att varje dag känna igenom och se igenom om våra hästar mår bra och direkt reagera om något är fel, vi har inga sjukgymnaster och massörer åt våra lagkamrater det får vi agera själva ibland. Sen tror jag inte Zlatans tränare står med en långpisk bakom honom och skriker spring då! på hans fotbollsträningar när han har en inflammation i vänster knä, eller??

Så vad vill jag då säga. Spö och sporrar kan vara livsavgörande i situationer med till exempel unghästar och det kan behövas om du behöver en liten extra skänkel för att klargöra för hästen vad du vill men det ska användas på rätt sätt och vid rätt tillfälle.

Har ni någon gång tvingats ta till spö eller sporrar i en jobbig situation?

sporre2345_54b3d6acddf2b36af73c2bda

You may also like

2 kommentarer

  1. Jag är verkligen inte emot verken sporrar eller spö men jag tycker att man ska sträva efter att använda det så lite som möjligt. Så länge man rider rätt och använder det som ett hjälpmedel så tycker jag att det är okej 🙂
    Tack för du tog mitt tips 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *