Bett?

Bett, hjälptyglar och täcken kommer alltid vara tre ämnen som drar igång diskussioner. Alla tycker,gör och har lärt sig olika och vissa är verkligen inte villiga att kanske ändra uppfattning men det var inte det vi skulle prata om, utan enbart ämnet bett.

Jag har aldrig varit ett fan av starka bett. Har alltid haft ett vanligt rakt, tvådelat eller tredelat. Har aldrig haft någon form av super starkt bett på mina hästar, har ridit andras på det men som sagt, aldrig mina egna. Ponnymammor och uppbetslade små ponnyer är det värsta jag vet, ungar som slänger på så mycket så möjligt på sina ponnyer så det låter som dom rider på en spargris, bara massa jävla skrammel, tror inte dom vet vad hälften av det som sitter på ponnyn är.

98% av fallen är jag helt emot att betslaupp sin häst till max. Dock finns det som alltid undantag och som man säger bettet är aldrig starkare än handen. Det finns Vissa behöver starkare bett för att kunna ridas och för ryttarens säkerhet, det förstår jag men jag tror inte att det alltid är ända utvägen så fort hästen börjar krångla, KAN var det men det är precis som med sadlar, så fort hästen börjar vägra japp då är det antingen sadeln eller bettet, kan inte vara så att ryttaren inte rider ordentligt utan nej det är av någon konstig anledning alltid utrustningen..

Sen om ni nu ska byta bett ger jag rådet att kolla med en tandläkare. Tog Pia och min förra ponny Tiian till en tandläkare som kollade munnen för att se vilket bett som skulle ligga och passa bäst så att det inte ger skador osv.

Vad har ni för bett på era hästar och vad är det mest ”speciella” bettet ni har ridit på? Själv har jag ridit på hackamore och kandar, dom två räknar jag som speciella haha. 😛

  

You may also like

2 kommentarer

  1. Jag rider Genesis på pessoa bett just nu då hon är väldigt stel och jag behöver lite hjälp när hon blir stark. Det speciellaste bettet jag har ridit på är nig kimblewick bett… Det var när vi köpte en ny ponny som tydligen aldrig skulle kunna ridas utan det enligt förra ägarna. Men men, tillslut fick vi bukt på det och red han på vanligt tredelat, vilket jag helst föredrar! / Telma

  2. Tänkte också göra ett liknande inlägg! Bett är något som det verkligen bli en diskussion av och alla har sina åsikter. Men jag håller med dig, jag är inget stort fan av starka bett men ibland kan det självklart bli undantag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *